Przepisów na ten schab jest wiele.
Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci.
Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam soli himalajskiej i innej mieszanki przypraw.
Taki schabik na święta będzie jak znalazł.
1 kg schabu bez kości
1/2 szk cukru
1/2 szk soli himalajskiej
1 łyżka przyprawy pomidory z ziołami
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
dodatkowo :
2 nowe podkolanówki
naczynie z pokrywką
Schab umyć i osuszyć.
Usunąć ewentualne błony.
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.
Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.
Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.
Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Za każdym razem naczynie należy umyć.
Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.
Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.
Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń