środa, 11 lipca 2018

Chleb orkiszowo - pszenny

Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.
Jest to chleb z 3 typów mąk : pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej.

Chleb orkiszowo - pszenny



Chleb orkiszowo - pszenny - składniki

250 g mąki orkiszowej razowej
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
2 szk letniej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju

Chleb orkiszowo - pszenny - przygotowanie

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta po przebiciu uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.
Potem gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...