niedziela, 16 września 2018

Kruchy gruszkowiec z borówkami

Dziś na deser poleca się pyszny kruchy gruszkowiec z borówkami.
Ciasto idealne na każdą okazję.
Można dać same gruszki ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki.
Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.
Polecam.

kruchy gruszkowiec z borówkami

pyszny_gruszkowiec_z_borówkami

kruchy gruszkowiec z borówkami - składniki


CIASTO :
500 g mąki pszennej typ 500
50 g smalcu
200 g masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA :
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1,2 l mleka

OWOCE :
1 kg gruszek
1,5 szk borówek amerykańskich

kruchy gruszkowiec z borówkami - przygotowanie

W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
Podzielić na 2 części ( 1/3 i 2/3 ).
Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.

Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń.
Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

gruszkowiec_z_borówkami


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.