- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kostki czekolady mlecznej
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do
szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić
i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać
brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować
mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na
koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego
wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch
śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.
wspaniały przpis , mam pytanie ile tego mleka....?
OdpowiedzUsuńprzepraszam już dojrzałam 200ml:)
OdpowiedzUsuńnapewno spróbuję :)pozdrawiam!
nie ma za co przepraszać, zdarza się czegoś nie zauważyć. A kawka smaczna, polecam.
UsuńJakie śliczne warstwy Ci wyszły... :)
OdpowiedzUsuńfajne :)
UsuńPolecam...wypróbowana - przepyszna kawa :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńŚwietnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńwygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń