- 5 cukinii
- 1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
- 1 cebula
- 3 duże pieczarki
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szk groszku konserwowego
- 1/2 szk marchewki konserwowej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g żółtego sera
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- ostra papryka do smaku
- 4 łyżki oleju
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso
zmielić. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, paprykę i
pieczarki po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,
wrzucić cebulę i podsmażyć. Po zeszkleniu się cebuli dodać pieczarki i
paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone składniki przestudzić. Do
miski wsypać ryż, dodać mięso, marchewkę, groszek oraz posiekany koperek
zawartość patelni oraz ser. Dodać przyprawy i wymieszać farsz. Cukinie
umyć, przeciąć każdą wzdłuż i wydrążyć za pomocą kulkownicy środek
tworząc łódeczki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do
pieczenia i piekarnik nastawić na 180 stopni. Każdą połówkę cukinii
napełnić farszem i ułożyć je na blaszce. Piec 30 - 35 minut. Po
upieczeniu można polać ketchupem i podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.