poniedziałek, 26 listopada 2012

Cukiniowe łódeczki

                              Cukinia często jest w moim menu. Taka cukinia to świetna propozycja na obiad. Przygotowanie jej nie wymaga dużo pracy, chyba najwięcej roboty jest z ugotowaniem ryżu. A reszta to już pikuś.

  • 5 cukinii
  • 1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
  • 1 cebula
  • 3 duże pieczarki
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szk groszku konserwowego
  • 1/2 szk marchewki konserwowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, paprykę i pieczarki po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Po zeszkleniu się cebuli dodać pieczarki i paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone składniki przestudzić. Do miski wsypać ryż, dodać mięso, marchewkę, groszek oraz posiekany koperek zawartość patelni oraz ser. Dodać przyprawy i wymieszać farsz. Cukinie umyć, przeciąć każdą wzdłuż i wydrążyć za pomocą kulkownicy środek tworząc łódeczki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik nastawić na 180 stopni. Każdą połówkę cukinii napełnić farszem i ułożyć je na blaszce. Piec 30 - 35 minut. Po upieczeniu można polać ketchupem i podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.