Pocieszam się faktem choć to nie jest wesołe, że nie tylko mnie to spotkało.
Inni blogerzy też mają problem za Fb i też stracili wszystko na co pracowali wiele lat.
I to bez żadnej wiadomości, informacji co i jak i dlaczego.
Ot taki kaprys, że niby zgłoszenie za łamanie standardów ale rozumiem, że za dodanie słowa , które komuś się nie podoba ?
Tak czy inaczej ci co chcą znajdą mnie tutaj i będą śledzić moje przepisy.
Niestety nie mogę dodać linka bo jestem zablokowana i wiem, że to zniechęca ale cóż musimy to przetrwać.
W odpowiedzi na Wasz prośby dodaję zgodnie z obietnicą jeszcze dziś przepis na tort i zapraszam do lektury.
tort czekoladowo wiśniowy
tort czekoladowo wiśniowy - składniki
Biszkopt :
5 jajek ( L )
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
Masa :
500 g mascarpone
500 ml śmietany 36 %
cukier do smaku
Dodatkowo :
1 słoik wiśni drylowanych w zalewie
1 słoik dżemu wiśniowego
50 g gorzkiej czekolady
Tort czekoladowo - wiśniowy - przygotowanie
Białka ubić dodając w trakcie ubijania cukier a potem po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach, potem biszkopt wystudzić, okroić dookoła i wyjąć z formy.
Przeciąć na 3 placki.
Ubić śmietanę z mascarpone i cukrem dodając go do smaku.
Wiśnie odsączyć z zalewy.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu, nasączyć zalewą wiśniową i wyłożyć połowę dżemu.
Na dżemie rozsmarować porcję śmietany i rozłożyć część wiśni.
Czynność powtórzyć czyli placek biszkoptowy, nasączenie, dżem, śmietana, wiśnie i na koniec biszkopt, nasączenie.
Gotowy tort posmarować śmietaną i udekorować robiąc okrąg dowolną tylką na górze i dole dookoła tortu, udekorować wiśniami i w sam środek wsypać startą na wiórki czekoladę.
Tort schować najlepiej na całą noc do lodówki.
Nieźle https://google.pl
OdpowiedzUsuń