Babka idealna za zbliżające się Święta ale nie tylko.
Bo babkę można upiec również tak po prostu, bez okazji.
Choć wolę ciasta przekładane to babkę od czasu do czasu też piekę.
Babka najlepiej smakuje w dzień pieczenia ale na drugi dzień też można śmiało zjeść.
babka z jajeczkiem
babka z jajeczkiem - składniki
20 jajeczek czekoladowych nadziewanych
4 jajka (m)
3/4 szk cukru
1/2 szk mąki ziemniaczanej
1,5 szk mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3/4 szk oleju
lukier :
3/4 szk cukru pudru
kilka łyżek słodkiej śmietany
posypka waflowa ( zielona )
złoto jadalne
złoto jadalne
babka z jajeczkiem - przygotowanie
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Następnie maleńkim strumieniem wlewać olej nadal mieszając.
Potem dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie połączyć.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i na wierzchu rozłożyć jajeczka.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec około 50 minut do suchego patyczka.
Babkę po około 5 minutach wyjąc z formy na kratkę, przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietanki.
Na koniec posypać waflową posypką i jadalnym złotem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.