piątek, 12 kwietnia 2019

Pierogi z fantazją

Kto powiedział, że pierogi muszą być nudne i ciągle z tym samym nadzieniem ?
To wcale nie musi tak być.
I przykładem na to są pierogi, które Wam dziś polecam.
Długo zastanawiałam się nad ich nazwą i chyba ta idealnie do nich pasuje.
Jeśli chcecie dowiedzieć się co znajduje się w nadzieniu to zapraszam do lektury, może niektórzy będą zaskoczeni.
I tu zaznaczam, że choć nietypowe nadzienie w tych pierogach się znalazło to były smaczne.


pierogi z fantazją


Pierogi z fantazją

Pierogi z fantazją


pierogi z fantazją - składniki

Ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Farsz :
250 g wędzonego boczku
1 mała czerwona papryka
1/2 średniej cukinii
3/4 szk posiekanego szczypiorku
3/4 szk startego sera żółtego
1/3 szk groszku konserwowego
1/3 szk marchewki konserwowej
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

pierogi z fantazją - przygotowanie

Boczek drobno pokroić i wrzucić na patelnię.
Podsmażyć go a potem dodać startą na tarce cukinię, drobno pokrojoną paprykę i smażyć do miękkości.
Następnie dodać koncentrat i drobno starty czosnek a także przyprawy do smaku i odsączoną marchewkę oraz groszek.
Wszystko chwilę smażyć mieszając aż koncentrat się połączy ze składnikami.
Na koniec wsypać kaszę mannę i wymieszać farsz.
Wystudzić go i na koniec dodać starty żółty ser, farsz ponownie wymieszać.


Składniki ciasta połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Zakryć je ciepłą miską ( u mnie szklana ) i zostawić aby ciasto odpoczęło na 30 minut.
Po upływie tego czasu wałkować ciasto, wycinać kółka i kłaść na nie porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wysychały.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Gdy wypłyną gotować kilka minut a potem wyjmować łyżka cedzakową.
Pierogi można polać masłem lub posypać szczypiorkiem i podać z ulubioną surówką.

Pierogi z fantazją


Pierogi z fantazją


#pudliszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.