niedziela, 7 kwietnia 2019

Ciasto z pianką i borówkami

Pomału trzeba wykańczać zapasy z zamrażarki, więc padło dziś na borówki.
W sumie w sklepach są dostępne choć nie są to polskie borówki.
Dziś polecam Wam pyszne ciacho z borówkami ale jeśli ich nie macie możecie użyć innych owoców.
Ciasto jest kruche z delikatną pianką.
Jednym słowem idealne ciasto na każdą okazję a na zbliżające się Święta w sam raz.

Do wyłożenia blaszki użyłam papieru do pieczenia Stella, który zakupiłam w sklepie internetowym.
Znajdziecie tam mnóstwo super produktów w super cenach.


ciasto z pianką i borówkami


Ciasto z pianką i borówkami


ciasto z pianką i borówkami - składniki


ciasto :
5 żółtek ( M )
130 g zimnego masła
50 g zimnego smalcu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szk mąki krupczatki
1 szk mąki pszennej typ 500
2 łyżki kakao ( u mnie czarne )
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

pianka :
5 białek
1 szk cukru
1/3 szk oleju
1 szczypta soli
50 g mąki ziemniaczanej

dodatkowo :
2 szk borówek amerykańskich ( u mnie mrożone )
2 łyżka mąki


ciasto z pianką i borówkami - przygotowanie


Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta umieścić w misie robota z nożem do siekania i połączyć składniki.
Połową ciasta wylepić dno blaszki i wstawić ją do lodówki na 30 minut.
Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażarki.
Po upływie 30 minut blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ciasto przez 15 minut.
Wyjąć blachę z piekarnika i przestudzić.

Ubić pianę dodając cukier i szczyptę soli.
Następnie delikatnie połączyć pianę z mąka ziemniaczaną i maleńkim strumieniem wlewać olej, wymieszać.
Pianę wyłożyć na cieście a na nim rozłożyć obtoczone w mące borówki.
Na borówkach zetrzeć na tarce ciasto które było w zamrażarce.
Ciasto piec około 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.


Ciasto z pianką i borówkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.