Wbrew pozorom nie jest tak trudno z niej korzystać.
Trochę poszperałam po internecie i powstał ten torcik.
Myślę, że jak na pierwsze starcie z tą tylką to mogę być z siebie dumna.
Tort fajnie się prezentuje a co jest w środku ?
A jest bita śmietana i ananasy.
Tort idealny dla małych łasuchów.
tort miś
tort miś - składniki
tort na blaszkę o średnicy 20 cm
biszkopt :
4 jajka ( M )
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
śmietana :
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
6 plastrów ananasa z puszki
1,5 łyżki cukru
krem maślany do tynkowania :
100 g miękkiego masła
75 g mleka słodzonego skondensowanego
krem maślany do dekoracji :
200 g miękkiego masła
150 g mleka skondensowanego słodzonego
brązowy barwnik spożywczy
dodatkowo :
50 g białej czekolady
1,5 łyżki oleju
3 kulki czekoladowe
2 żółte mini lentilki
2 ciasteczka okrągłe ( u mnie korzenne )
sok z ananasa do nasączenia biszkoptu
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać.
Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto wyłożyć do formy ( na dnie wyłożyć papierem do pieczenia ).
Biszkopt piec 30-35 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić w pewnej wysokości na blat a potem wystudzić go i okroić a na koniec wyjąć z blaszki.
Biszkopt przekroić na 3 placki.
Białą czekoladę rozpuścić dodając olej.
Z ciastek odciąć część tworząc uszka.
Z kartonika wyciąć owal.
Owal i ciasteczka położyć na kratce i polać wszystko czekoladą.
Ozdoby wstawić do lodówki do ścięcia czekolady.
Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone.
Do śmietany dodać pokrojone na kawałki ananasy i delikatnie wymieszać.
Każdy krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
Położyć pierwszy na talerzu, wyłożyć połowę śmietany i zakryć drugom plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć 3 plackiem.
Tort schłodzić przez godzinę w lodówce.
Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać mleko.
Dobrze wymieszać.
Gotowym kremem posmarować górę tortu i cały dookoła.
( ja zrobiłam jasny ale proponuję zrobić brązowy, wtedy nie będą prześwitywać ewentualne niedociągnięcia gdy krem nie pokryje dokładnie tortu ).
Tort ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Pod koniec chłodzenia tortu zrobić krem maślany brązowy tak jak jasny ale dodając barwnik.
Tort wyjąć z lodówki, umieścić na górze ozdoby czyli uszka, buźkę i oczka.
Za pomocą tylki do trawy czy włosów udekorować cały tort.
Na koniec do oczek przykleić kremem lentilki i na owalu zrobić nosek z czekolady i kremu.
Tort wstawić do lodówki do ścięcia kremu, najlepiej na cała noc.
biszkopt :
4 jajka ( M )
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
śmietana :
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
6 plastrów ananasa z puszki
1,5 łyżki cukru
krem maślany do tynkowania :
100 g miękkiego masła
75 g mleka słodzonego skondensowanego
krem maślany do dekoracji :
200 g miękkiego masła
150 g mleka skondensowanego słodzonego
brązowy barwnik spożywczy
dodatkowo :
50 g białej czekolady
1,5 łyżki oleju
3 kulki czekoladowe
2 żółte mini lentilki
2 ciasteczka okrągłe ( u mnie korzenne )
sok z ananasa do nasączenia biszkoptu
tort miś - przygotowanie
Potem dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać.
Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto wyłożyć do formy ( na dnie wyłożyć papierem do pieczenia ).
Biszkopt piec 30-35 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić w pewnej wysokości na blat a potem wystudzić go i okroić a na koniec wyjąć z blaszki.
Biszkopt przekroić na 3 placki.
Białą czekoladę rozpuścić dodając olej.
Z ciastek odciąć część tworząc uszka.
Z kartonika wyciąć owal.
Owal i ciasteczka położyć na kratce i polać wszystko czekoladą.
Ozdoby wstawić do lodówki do ścięcia czekolady.
Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone.
Do śmietany dodać pokrojone na kawałki ananasy i delikatnie wymieszać.
Każdy krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
Położyć pierwszy na talerzu, wyłożyć połowę śmietany i zakryć drugom plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć 3 plackiem.
Tort schłodzić przez godzinę w lodówce.
Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać mleko.
Dobrze wymieszać.
Gotowym kremem posmarować górę tortu i cały dookoła.
( ja zrobiłam jasny ale proponuję zrobić brązowy, wtedy nie będą prześwitywać ewentualne niedociągnięcia gdy krem nie pokryje dokładnie tortu ).
Tort ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Pod koniec chłodzenia tortu zrobić krem maślany brązowy tak jak jasny ale dodając barwnik.
Tort wyjąć z lodówki, umieścić na górze ozdoby czyli uszka, buźkę i oczka.
Za pomocą tylki do trawy czy włosów udekorować cały tort.
Na koniec do oczek przykleić kremem lentilki i na owalu zrobić nosek z czekolady i kremu.
Tort wstawić do lodówki do ścięcia kremu, najlepiej na cała noc.
Inspiracją był tort z bloga Słodki pomysł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.