Moja wersja jest ekspresowa.
A dlatego, że został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków.
Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób.
Więc jeśli nie macie czasu a macie ochotę na taki barszczyk i oczywiście macie rosół i ugotowane buraki to zróbcie.
Na dworze troszkę upały zelżały więc taki barszczyk będzie jak znalazł.
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany - składniki
2 l rosołu
ok. 1 kg ugotowanych czerwonych buraczków
3/4 szk śmietany 30 %
do smaku :
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
ocet
cukier
dodatkowo :
ugotowane ziemniaki
podsmażony boczek z cebulką
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany - przygotowanie
Rosół podgrzać.
Buraki pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
Następnie dodać przyprawy do smaku.
Zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.
Śmietanę zahartować z zupą, wlać do garnka i wymieszać.
Gotowy barszcz podawać z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i cebulką.
Bardzo dziękuję. Ja też kiedyś nie lubiłam gotować ale na szczęście to się zmieniło. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń