Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe.
Do marynaty dodałam ciekawy składnik.
Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku.
A co to takiego ?
A jest to tajska pasta chili, która składa się między innymi z papryczek chili i suszonych krewetek.
Do tego zawiera cebulę, czosnek i tamaryndowiec, a to wszystko zalane naturalnym olejem sojowym.
Pasta ma fajny pikantno-słodki smak.
Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata.
Panierowane pałki pieczone
Panierowane pałki pieczone - składniki
1,5 kg pałek z kurczaka
marynata :
1 czubata łyżeczka tajskiej pasty chili Mae Pranom
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
panierka :
1 szk bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Panierowane pałki pieczone - przygotowanie
Pałki umyć i osuszyć, umieścić w misce.
Składniki marynaty wymieszać, dodać do pałek i dokładnie wymieszać aż pałki pokryje marynata.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Potem wymieszać składniki panierki i obtaczać każdą pałkę w panierce.
Układać pałki na blaszce i piec je przez 70 minut w 200 stopniach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.