Jak wiecie na blogu jest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki.
Jest to mój debiut.
Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta.
Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz bez problemu zaplotę.
Mam nadzieję, że następnym razem spróbuję zrobić tę z 4 czy 5 ale dziś jest taka.
I najważniejsze, że była smaczna i wszyscy zajadali z apetytem.
Tak więc pierwsze koty za płoty i zapraszam po przepis.
Domowa chałka
Domowa chałka - składniki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g cukru
25 g świeżych drożdży
100 g masła
150 ml letniego mleka
700 g mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1 szczypta soli
kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej typ 500
dodatkowo
3 łyżki mleka
Domowa chałka - przygotowanie
Masło stopić w rondelku i przestudzić.
W drugim rondelku podgrzać lekko mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia zaczynu.
Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą w misce.
Dodać rozbełtane z ekstraktem jajka, wyrośnięty zaczyn i na koniec masło.
Wyrobić ciasto, zakryć ściereczką do podrośnięcia.
Potem ponownie je zagnieść, podzielić na 3 równe części i każdą z nich uformować na jednakowej długości wałki.
Zapleść jak warkocz i końce zlepić a potem podwinąć je pod spód.
Chałkę umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą dłoni połączyć składniki kruszonki.
Chałkę posmarować mlekiem i posypać kruszonką a potem zakryć blachę z zawartością ściereczką aby chałka podrosła.
Podrośniętą chałkę piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu chałkę przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.