Takie lizaki będą świetną dekoracją tortu.
Robią lizaki możemy zrobić też mini beziki i ja tak zrobiłam.
Oczywiście kolory dowolne, jakie tylko chcecie.
Wystarczy podzielić pianę i odpowiednio zabarwić na różne kolory.
A potem kwestia czy wyciskamy kolory osobno czy łączymy je ze sobą.
Sekretem dobrych bez jest dokładne ubicie białek i rozpuszczenie się cukru.
W przeciwnym razie cukier, który się nie rozpuścił będzie płynny i bezy nie będą dobrze upieczone a potem wysuszone.
Tak więc tu liczy się czas i cierpliwość.
A potem to już z górki.
A teraz zapraszam po przepis.
Lizaki bezowe
Lizaki bezowe - składniki
100 g białego cukru
3 białka
1 szczypta soli
Lizaki bezowe - przygotowanie
Białka ubijać ze szczyptą soli zaczynając od najniższych obrotów.
Gdy białka wyraźnie się spienią dodawać po łyżce cukru i zwiększać obroty aż do najwyższych.
Gdy cukier się rozpuści dodawać kolejne porcje cukru i ubijać do momentu aż piana będzie lśniąca i bez wyczuwalnego cukru.
Najlepiej sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozetrzeć w palcach.
Jeśli będzie wyczuwalny cukier ubijać aż piana będzie gładka.
Następnie pianę podzielić na porcje i dowolnie barwić barwnikiem spożywczym ( możecie zrobić same białe ).
Piekarnik nastawić na 110 stopni.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blasze ułożyć w odstępach skrócone patyczki do szaszłyków i wyciskać na jednym z końców coś na kształt lizaków.
Resztę piany wyciskać tworząc małe beziki.
Bezy trzymać w piekarniku przez 90 minut a potem uchylić drzwiczki i zostawić bezy aż do wystudzenia piekarnika.
Gotowe lizaki i beziki schować do szczelnego pudełka lub woreczka strunowego usuwając w miarę możliwości powietrze.
Bezy można przechowywać przez 2 tygodnie.
A to coś nowego
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia.
Usuń