czwartek, 27 maja 2021

Kotlety z kaszy i jajek

                                   Dziś propozycja bez mięsa, czyli kotlety z kaszy i jajek. Wypróbowałam kaszetki z burakiem i borowikami i wyszło smacznie. Dla osób niejedzących mięsa idealne, ale dla mięsożerców też są fajną zmianą. Możecie podać je na ciepło z surówką i na przykład sosem pieczarkowym albo zjeść same. Dobrze też smakowały na zimno. Już myślę nad innym zastosowaniem kaszetek w nowej potrawie.

                                   Kaszetki możecie kupić  między innymi  w sklepie Bee ze zdrową żywnością. Znajdziecie tam wiele fajnych i zdrowych produktów różnych firm, które możecie wykorzystać do śniadań, obiadów czy deserów.  Bez wychodzenia z domu zrobicie super zakupy. Co do innych produktów to wybrałam takie, które wykorzystam do innych potraw. Są to zdrowe makarony, między innymi z soczewicy, gotowe owsianki i jaglanki z pysznymi dodatkami, które wystarczy zalać wodą lub mlekiem, aby cieszyć się szybkim i zdrowym śniadaniem. Oprócz tego polecam Wam super pastę warzywo na pieczywo, którą zjadłam z domowym jeszcze ciepłym chlebem i pastę z pieczonych migdałów, a także kwas z buraków, zdrowy i bez czekania aż zrobimy domowy. Mieszanka ziaren chrupiąca sałatka znajdzie się w smacznej i zdrowej sałatce, którą niebawem przygotuję. Poza tymi produktami znajdziecie wiele innych równie ciekawych, które na pewno znajdą zastosowanie w Waszej kuchni. Dzięki nim zaczniecie odżywiać się zdrowiej i smaczniej. 

Polecam i zapraszam na zakupy.


Kotlety z kaszy i jajek


Kotlety z kaszy i jajek

Kotlety z kaszy i jajek

Kotlety z kaszy i jajek - składniki


6 jajek (ugotowanych na twardo)
1/3 pęczka natki pietruszki
1/3 pęczka koperku
2/3 szk posiekanego szczypiorku
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka słodka do smaku
olej do smażenia

Kotlety z kaszy i jajek - przygotowanie


Kaszetki ugotować i odcedzić, wystudzić i wsypać do miski.
Jajka pokroić na kratce do sałatek lub nożem w kostkę, dodać do kaszy.
Następnie w misce umieścić pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
Porcje masy ( u mnie po 100 g ) formować w kotlety i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Kotlety podawać z surówką i na przykład sosem pieczarkowym.
Dobrze również smakują na zimno.


Kotlety z kaszy i jajek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.