wtorek, 11 maja 2021

Babeczki na białkach z jagodami

                               Dziś polecam Wam babeczki z jagodami. Jagody wyjęłam z zamrażarki bo czas robić porządki w mrożonkowych zapasach. I dodatkowo do babeczek wykorzystałam same białka. Przyznam, że pierwszy raz piekłam je nie dając całych jajek. I wiecie co ?  Babeczki wyszły delikatne i bardzo puszyste. I na dodatek nie zmarnowałam żółtek bo zrobiłam je na pasteryzowanych białkach od Farma Białka

Białka są w wygodnej butelce, są pasteryzowane więc wolne od bakterii. Można je zamrozić razem z butelką i po otwarciu mamy czas 7 dni aby je zużyć bez obaw o zdrowie. Już nie będziecie mieć problemu z oddzieleniem żółtek od białek bo pewnie każdemu się to zdarzyło choć raz. Nie będzie problemu co zrobić z  żółtkami bo mamy gotowe do użycia białka. No i mamy mniej kaloryczne potrawy czyli idealne dla osób dbających o linię oraz. Tak więc zachęcam Was do kupienia tego produktu i eksperymentowania w swoich kuchniach.


Babeczki na białkach z jagodami



Babeczki na białkach z jagodami



Babeczki na białkach z jagodami



Babeczki na białkach z jagodami - składniki


1/2 szk cukru
300 g mąki pszennej typ 500
100 ml mleka 1,5 %
100 ml oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 1 szk mrożonych jagód
cukier puder do oprószenia babeczek

Babeczki na białkach z jagodami - przygotowanie


Przygotuj blachę do pieczenia babeczek i do otworów włóż papilotki. Białka wlej do miski i zacznij ubijać. Gdy zrobi się delikatna pianka zacznij porcjami dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy białka są ubite i nie wyczuwasz pod palcami cukru nadal ubijaj i wlewaj małym strumieniem mleko i olej. Gdy już tę czynność skończysz dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. 
Gotową masę rozdziel do foremek i na wierzchu rozłóż jagody. Babeczki piecz 20 - 25 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i posyp cukrem pudrem.
Smacznego

Babeczki na białkach z jagodami



Babeczki na białkach z jagodami





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.