czwartek, 6 maja 2021

Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki

                                    Osoby, które śledzą mój blog wiedzą, że lubię kombinować piekąc chleb. Ostatnio dowiedziałam się o cudownych właściwościach forsycji. Postanowiłam więc dodać ją do chleba. Pomysł na dodanie jej do chleba właśnie podpatrzyłam na IG. I tak zabrałam się do roboty, dodałam natkę pietruszki i dla dodania wilgotności chlebowi dorzuciłam ser koryciński wiosenny. Jako, że mamy wiosnę to ser wiosenny wpasował się idealnie. Choć do prawdziwej wiosny daleko bo wieje i nie jest za ciepło. Ale kromka domowego ciepłego chleba z masłem wynagradza tę paskudną pogodę. 

Przepis powstał przy współpracy z Sery korycińskie Marcin i Agnieszka Bielec. Jeżeli jeszcze nie znacie tych serów to szczerze polecam. Na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak.


Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki


Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki



Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki



Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki - składniki


600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody
1 czubata łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju 
1 solidna garść świeżych kwiatów forsycji
1/2 pęczka natki pietruszki



Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki - przygotowanie


                                     Drożdże wymieszać w misce z cukrem aż będą płynne. Wlać wodę, olej oraz wsypać mąkę, sól i kwiaty forsycji, posiekaną dość grubo natkę pietruszki a także starty na grubych oczkach ser. Wszystko wymieszać, kilka minut wyrabiać ciasto, oprószyć mąką i zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i uformować bochenek na kształt naszego naczynia. Bochenek zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nastawić temperaturę na 230 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje delikatnie podrośnięty bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.


Chleb z serem, forsycją i  natką pietruszki



Chleb z serem, forsycją i  natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.