poniedziałek, 3 maja 2021

Makaronowy tort

                                           Przygotowując to danie zastanawiałam się nad jego nazwą. A jako, że wygląda jak tort to nazwałam go po prostu makaronowy tort. Jeżeli macie już przygotowany sos i ugotowany makaron to reszta zajmie już dosłownie chwilę i danie wskoczy do piekarnika.  Niby proste a inaczej podane, coś na wzór lasagne ale ma całkiem inny smak i jest bez beszamelu. To co ? Chętni do lektury ? Zapraszam.

Przepis powstał przy współpracy z Goldmak, mają super makarony. Polecam.


Makaronowy tort


Makaronowy tort




Makaronowy tort




Makaronowy tort - składniki


5 jajek dużych
1 pęczek natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku

600 g karkówki
300 g pieczarek
250 g sera korycińskiego z pieprzem kolorowym
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 marchewki
1 słoik sosu bolońskiego

100 g żółtego sera


Makaronowy tort - przygotowanie


                 Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić.
Dodać do niego jajka, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać.

                  Karkówkę, cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę oraz pieczarki zmielić na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Wlać sos i dusić 15 minut. Sos wystudzić i dodać do niego starty ser, wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić.

                Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( spód i boki ). Na do wyłożyć 1/3 masy makaronowej i wyrównać.
Potem wyłożyć 1/2 masy mięsnej, wyrównać i wyłożyć kolejną porcję masy makaronowej. Znów wyłożyć masę mięsną i makaronową a na koniec posypać startym żółtym serem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Gotowy tort makaronowy po upieczeniu odstawić na około 15-20 minut aby lepiej się kroił.
Smacznego.

Makaronowy tort



Makaronowy tort



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.