Czy mielone muszą być nudne ? Zdecydowanie nie. Co prawda nie są mega wyszukane, ale dodatek sera sprawia, że choć są bardziej kaloryczne, to są soczyste i delikatne. Takie kotlety możemy zjeść do obiadu na ciepło lub po prostu do chleba na zimno. Ja użyłam sera z korycińskiego z czosnkiem, który świetnie podkreślił smak kotletów. Tak więc, jak widać, możemy kombinować ze zwykłymi tradycyjnymi mielonymi, które za każdym razem mogą smakować inaczej.
Przepis powstał przy współpracy z Serami korycińskimi Bielec.
Mielone z serem
Mielone z serem - składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
150 g czerstwej bułki
2 szk mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
kukurydziana panierka
olej do smażenia
Mielone z serem - przygotowanie
Łopatkę, cebulę, czosnek i ser zmielić w maszynce do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i też zmielić.
Dodać do smaku przyprawy i wyrobić masę na kotlety.
Masę dzielić na porcje, panierować w panierce i formować kotlety.
Każdy kotlet smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać gorące jako danie obiadowe lub do pieczywa na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.