poniedziałek, 28 czerwca 2021

Chleb z ziarnami i makaronem

                                                 Większość z Was wie, że piekąc chleb czy bułki kombinuję z dodatkami. Dziś padło na makaron, który mi został, gdy gotowałam go dla wnusi. Użyłam fajnego makaronu w kształcie literek. Chleb jest wilgotny i nawet na trzeci dzień jest świeżutki. Tak więc, zamiast wyrzucać makaron, jaki nam zostanie a jest go za mało, wykorzystajcie go do chleba. Jeśli macie duży makaron to po prostu posiekajcie go albo wrzućcie taki. I tak podczas mieszania ciasta trochę się rozdrobni, choć nie bardzo, bo ciasto mieszamy łyżką bez konieczności długiego wyrabiania.

Makaron, jaki użyłam, to Goldmaczki literki od Goldmak. Jest to makaron 5 jajeczny. Jego kształt zachęci dzieci do zjedzenia różnych dań, a nawet samego (moja wnusia uwielbia suchy makaron, choć pomidorową czy rosół też uwielbia). Tak więc zapraszam do lektury i pieczenia domowego chleba.



Chleb z ziarnami i makaronem


Chleb z ziarnami i makaronem



Chleb z ziarnami i makaronem - składniki


350 g mąki graham typ 1850
650 g mąki pszennej typ 450
1,5 szk ugotowanego drobnego makaronu literki Goldmaczki Goldmak
1 łyżka soli
75 g świeżych drożdży
1 l ciepłej wody
1 op ziaren chrupiąca sałatka 
4 łyżka słonecznika
4 łyżki pestek dyni
do posypania chleba :
1 łyżka białego sezamu
2 łyżki słonecznika
1 łyżka cukru

Chleb z ziarnami i makaronem - przygotowanie


Do miski wlać wodę, wrzucić pokruszone drożdże i cukier.
Wymieszać i zostawić, aby drożdże się rozpuściły.
Potem do miski wrzucić pozostałe składniki i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia.
Następnie dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić do nich ciasto.
Spryskać wodą i posypać sezamem i słonecznikiem.
Odstawić foremki z ciastem do podwojenia objętości.
W międzyczasie do piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę na 250 stopni.\
Gdy piekarnik się nagrzeje wstawić do niego foremki i piec chleby przez 25 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut.
Upieczone chleby wyjąć na kratkę, a gdy wystygną zdjąć papier.

Chleb z ziarnami i makaronem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.