Dziś mam dla Was przepis na chleb na zakwasie na mące żytniej bio, pszennej z ekspandowaną komosą. Jak to zwykle bywa chleb na zakwasie wymaga czasu, ale jego smak wynagradza wyczekiwanie. Chleb jest pyszny, wilgotny w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. To co do dzieła i pieczemy?
Wpis powstał przy współpracy z firmą Soligrano. Jest to firma zajmująca się przede wszystkim produktami ze zbóż ekspandowanych, ale nie tylko. W swojej ofercie ma również produkty śniadaniowe, wege produkty, produkty bio, mąki, kasze i inne. Dzięki produktom tej firmy możemy eksperymentować w kuchni. A co ważne, jest to polska marka.
Żytni chleb na zakwasie z komosą ekspandowaną
Żytni chleb na zakwasie z komosą ekspandowaną - składniki
600 g mąki żytniej pełnoziarnistej bio Soligrano
200 g mąki pszennej typ 500
50 g komosy ryżowej ekspandowanej Soligrano
400 g aktywnego żytniego zakwasu
2 łyżki soli
1 łyżka miodu gryczanego
700 ml wody
Żytni chleb na zakwasie z komosą ekspandowaną - przygotowanie
Obie mąki, komosę i sól wymieszać. Do misy robota wlać wodę i dodać miód. Wymieszać. Następnie wlać zakwas oraz dodać suchą mieszankę. Za pomocą haka wyrabiać ciasto 20 minut. Po tym czasie zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto na 3 godziny (czas zależy od temperatury otoczenia). Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanych smalcem 2 keksówek, wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i znów zakryć foremki folią. Zostawić na dwie godziny, aby ciasto wyrosło. Na dno piekarnika wstawić blachę, a piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wierzch bochenków posypać mąką i przez środek zrobić nacięcie. Szybko wstawić foremki z ciastem do piekarnika a do blachy na dnie wlać kubek wody (uważać, aby się nie poparzyć). Szybko zamknąć drzwiczki piekarnika i piec chleby 45 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić (wiem, że trudno się powstrzymać i nie ukroić kromki takiego ciepłego chleba, ale lepiej chleb wystudzić).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.