Dziś ziemniaki w innej odsłonie. Są to kotlety ziemniaczano serowe. Idealnie pasują do sosów mięsnych, warzywnych czy grzybowych. Ja podałam je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty. Jeżeli zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego to śmiało wykorzystajcie je na takie właśnie kotlety. Szybko, smacznie i coś innego.
Kotlety ziemniaczano serowe
Kotlety ziemniaczano serowe - składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
100 g żółtego sera
1 duże jajko
1/2 posiekanego pęczka pietruszki
do smaku:
sól
pieprz
czosnek granulowany
dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
jajka
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczano serowe - przygotowanie
Ziemniaki dobrze utłuc tłuczkiem, dodać posiekaną natkę pietruszki, ser i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie długo bo zacznie się robić rzadka. Podzielić masę na równe porcje. Formować kule a potem spłaszczać w dłoniach. Zanurzać kotlety w rozmąconym i doprawionym solą i pieprzem jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano na oleju z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z tym do lubimy (u mnie sos pieczarkowy i surówka z czerwonej kapusty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.