Pizzę chyba każdy lubi, a jeszcze jak jest domowa to już po prostu bajka. Dowolność w doborze dodatków, czyli dla każdego coś pysznego. W moim domu pizza to przeważnie pizza na grubym cieście, ale tym razem postanowiłam zrobić ją na cienkim. I wiecie co? Chłopaki się najedli. Więc jak widać, grube ciasto nie musi być.
Do przygotowania pizzy użyłam kamienia Enders. Kamień może być stosowany zarówno w piekarnikach, jak i grillach. Dodatkowo do wyjęcia gorącego kamienia z pizzą świetnie się sprawdziły rękawice Enders, które pomogą Wam również podczas grillowania na dworze. Muszę przyznać, że przy temperaturze 280 stopni w piekarniku super zdały egzamin.
W sklepie Decofire kupicie różne akcesoria do grilla (akurat są fajne cenowe promocje), ale również świetne grille gazowe i wiele innych super produktów. Niektórych cena może przerażać, ale to jest zakup na lata, więc może warto kupić porządny grill i mieć spokój, niż kupować nowy co roku. A zapomniałam Wam jeszcze wspomnieć, że marka Enders jest to nowość na polskim rynku. Zajrzyjcie, a może znajdziecie coś dla siebie.
Pizza na wypasie
Pizza na wypasie - składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00
10 g świeżych drożdży
280 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
Sos
6 łyżek domowego sosu pomidorowego
6 łyżek ostrego chutneyu
Dodatki (ilość według upodobań)
pieczarki
sucha staropolska
suszone pomidory
pomidory koktajlowe
ser żółty
feta
ser pleśniowy blue
roszponka
świeży tymianek
przyprawa do pizzy
Pizza na wypasie - przygotowanie
Do misy robota wlać mleko, dodać drożdże i cukier i chwilę mieszać. Następnie wsypać mąkę i sól i wyrabiać hakiem kilka minut. Potem wlać olej i jeszcze wyrabiać. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do podrośnięcia. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy i nagrzać piekarnik do 280 stopni. Potem podzielić ciasto na 3 części i z każdej uformować koło. Jeżeli nie macie łopatki do pizzy, użyjcie papieru do pieczenia. Na każdym kółku rozsmarować sos, ale zostawić brzegi. Na sosie posypać trochę startego wcześniej żółtego sera. Następnie rozłożyć pokrojone pieczarki, wędlinę, suszone pomidory i posypać resztą sera. Na serze rozłożyć fetę i ser pleśniowy oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na koniec posypać przyprawą do pizzy. Uważając, aby się nie poparzyć, włożyć każdą pizzę osobno na kamień i piec pizzę 10-12 minut do zrumienienia. Pizzę delikatnie wyjąć z kamienia i piec tak samo kolejne. Przed podaniem udekorować roszponką lub jeśli macie rukolą i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.