Dziś mam dla Was propozycję na smaczny obiad, którą są wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym. Podałam je z ziemniakami (możecie podać z makaronem lub ryżem) i surówką z kapusty pekińskiej, ale może być również inna surówka. I tu muszę się Wam do czegoś przyznać. A mianowicie, od zawsze robiłam pulpety trochę inaczej. Inaczej, czyli gotowałam wywar, w wywarze gotowałam przygotowane pulpety, a dopiero potem robiłam sos. Ostatnio wpadłam na przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Jest tam inna metoda, a raczej inna kolejność ich robienia i wydaje mi się, że to szybsza metoda na przygotowanie tej potrawy. Jak widać, człowiek całe życie się uczy i warto czerpać pomysły również z innych stron czy blogów. Ja użyłam tutaj mięsa wieprzowego, ale śmiało możecie użyć drobiowego lub mieszanego. Każda wersja będzie smaczna, wszystko zależy od Waszych upodobań. Jeśli macie ochotę, to możecie zrobić od razu więcej pulpetów i sosu i przełożyć do słoików, a potem zapasteryzować. Wtedy zostanie Wam tylko przygotowanie dodatków i obiad gotowy.
czwartek, 10 marca 2022
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety:
800 g łopatki wieprzowej
1 duże jajko
6 łyżek bułki tartej
1/2 szk wody
3 łyżki prażonej cebulki
1 ząbek czosnku
Sos:
750 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
3 łyżki prażonej cebulki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz do smaku
sól do smaku
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka miodu spadziowo nektarowego
Łopatkę umyć i zmielić w maszynce do mięsa, potem dodać do niego resztę składników i wyrobić masę. Podzielić ją na porcje (wielkość zależy od tego, jak duże chcemy mieć pulpety) i uformować kulki.
Do szerokiego rondla lub garnka wlać passatę, dodać przyprawy i resztę składników i zagotować. Do gotującej się passaty wkładać przygotowane kulki i gotować na maleńkim ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Uważać aby nic się nie przypaliło. W razie konieczności sos jeszcze doprawić do smaku (opcjonalnie można dodać maggi). Z rondla lub garnka wyjąć na talerz (najlepiej użyć do tego łyżkę cedzakową). Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i dodać do niej część sosu z rondla. Dokładnie wymieszać i wlać tę mieszankę do rondla. Wszystko ze sobą połączyć i włożyć do rondla pulpety. Chwilę trzymać na maleńkim ogniu i podawać pulpety na przykład z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.