Dziś mam dla Was propozycje na małe co nieco, czyli pyszne ciasteczka wielkanocne. Muszę przyzbać, że zrobiłam ich za mało. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji składników, bo znikają ekspresowo. Jako, że miałam dość wysokie foremki z tłoczkiem musiałam ciasto grubiej wałkować i czasami ciasteczka nie zachowały idealnego kształtu, bo lekko się rozjechały. Ale są pyszne. Inspiracją do ich zrobienia była Marta z Rogoźno na widelcu. Na pewno te ciasteczka zagoszczą i nas na stałe.
Wielkanocne ciasteczka
Wielkanocne ciasteczka -składniki
2 szk mąki pszennej typ 500
3/4 szk cukru pudru
225 g zimnego masła
3 żółtka
1 op cukru waniliowego ze skórką cytrynową
Wielkanocne ciasteczka - przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do mąki zetrzeć na tarce zimne masło i dodać żółtka. Wszystko połączyć używając widelca, a potem zagnieść ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Jan Niezbędny. Wyjąć ciasto z lodówki, wałkować na silikonowej stolicy (w razie potrzeby podsyłać mąką). Używając foremek z motywem wielkanocnym z tłoczkiem wycinać ciasteczka o układać na blasze. Ciasteczka piec w zależności od grubości 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.