Witam wszystkich w poniedziałek. Przychodzę do Was z przepisem na pyszny chleb orkiszowo pszenny z kaszą. Chleb robi się ekspresowo. Polecam, bo można przemycić kaszę tym co jej nie lubią. A kasza jest składnikiem, który powinien znajdować się w naszym jadłospisie.
chleb orkiszowo pszenny z kaszą
Chleb orkiszowo pszenny z kaszą - składniki
600g mąki orkiszowej jasnej typ 650
500 g mąki pszennej typ 650
1 l letniej wody
1 szk ugotowanej kaszy gryczanej palonej
1 szk ugotowanej kaszy gryczanej białej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
100 g zakwasu żytniego
Chleb orkiszowo pszenny z kaszą - przygotowanie
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, zakwas i cukier i dokładnie wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Odstawić ciasto do podwojenia objętości, a potem przełożyć je do dwóch podłużnych foremek o długości 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie spryskać górę wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec chleby 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjąć chleby z foremek, zdjąć papier i wystudzić chleby na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.