Ten kto piecze chleb na zakwasie wie, że bywają jego odrzuty. I aby nic nie marnować warto zrobić takie krakersy. Przepis podpatrzyłam na fb na grupie Chleb na zakwasie i nie tylko u Danuty Buczek. I od razu muszę podpowiedzieć, że zakwas głodny jest dość kwaśny, dlatego warto do niego dodać że 2-3 łyżki mąki i troszkę wody (tyle, aby można było zakwas rozsmarować. Ma być nie za luźny i nie za gesty).
krakersy na zakwasie
krakersy na zakwasie - składniki
1,5 szk zakwasu żytniego
(dodajcie 2-3 łyżki mąki i trochę wody, bo krakersy mogą być za kwaśne).
Przyprawy:
sól
pieprz
czosnek staropolski
papryka słodka
Ziarna:
sezam biały
sezam czarny
słonecznik
krakersy na zakwasie - przygotowanie
Zakwas rozsmarować na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia na całej powierzchni blachy. Następnie posypać przyprawami (możecie coś dodać od siebie). Musi być dobrze doprawione (moje były za mało słone). Potem posypać ziarna (również możecie dodać inne, np. pestki dyni, siemię lniane). Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec krakersy 15-20 minut. Czas zależy od piekarnika i grubości na jaką rozsmarujecie zakwas. Ma być ładnie zrumienione. Po upieczeniu zdjąć z papieru, wystudzić na kratce i połamać na kawałki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.