środa, 22 listopada 2023

Chleb pszenno orkiszowy

             Witam Was dzisiaj kolejnym chlebkiem z tak zwanych mieszanych łyżką. Bardzo lubię ten przepis o lubię zmieniać w nim dodatki. I ten chleb jest świeży kilka dni. Z tych składników wychodzą 2 bochenki 40cm, a ile jedzenia. Tu wystarczy tylko masło, nie trzeba nic więcej.


chleb pszenno orkiszowy


Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno orkiszowy



Chleb pszenno orkiszowy - składniki


500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
50 g świeżych drożdży babuni
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 l letniej wody
1 garść siemienia lnianego
1 garść słonecznika
1 garść pestek dyni
1 garść płatków żytnich
1 garść prażonej cebulki



Chleb pszenno orkiszowy - przygotowanie


Dwie keksówki o długości 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce rozmieszać drożdże z cukrem. Wlać wodę, wsypać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. Potem rozdzielić ciasto na dwie foremki, spryskać wodą i posypać płatkami żytnimi. Zostawić do podwojenia objętości. Chleby piec przez 30 minut w 250 stopniach, a potem 25 w 220. Po upieczeniu chleby wyjąć z foremek, zdjąć papier i wystudzić chleby na kratce.


Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno orkiszowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.