sobota, 23 grudnia 2023

Sernik na pierniczkach

                  Ten sernik powstał zupełnie przypadkiem. Zrobiony tak na szybko, aby wykorzystać cześć składników, które leżały. A to trochę mleka w proszku, a to otwarte budynie. I muszę przyznać, że wyszedł smaczny i dzięki pierniki taki świąteczny.


Sernik na piernikach


Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach



Sernik z piekarnikami - składniki


1 kg sera z wiaderka
2 budynie (u mnie resztki waniliowych, śmietankowych) 
3/4 szk mleka w proszku 
1/2 szk jogurtu naturalnego 
1 szk mleka 
1/2 szk oleju 
1/2 szk cukru 
6 jajek (L) 

Dodatkowo :
pierniki (u mnie domowe) 
cukier puder
anyż, cynamon, żurawina, suszone plasterki pomarańczy
cukier puder 
pierniki



Sernik z piekarnikami - przygotowanie



Dno tortownicy  o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierniki. W misce wymieszać wszystkie składniki masy serowej, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać na pierniki. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik piec 60 minut. Potem zostawić sernik w piekarniku przez 10 minut. Potem lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia. Zimny sernik prószyć cukrem pudrem i udekorować.


Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach

Sernik na piernikach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.