Dziś coś odpowiedniego na zimną pogodę, czyli mocno czosnkowy rosół z kurkumą. Pogoda nie rozpieszcza, sezon grypowy w pełni. Warto więc zjeść taki gorący rosołek po powrocie do domu. Pamiętajcie, że czosnek dajemy pod koniec gotowania.
Rosół z czosnkiem i kurkumą
Rosół z czosnkiem i kurkumą - składniki
4 udka z kurczaka
1 porcja rosołowa z kaczki
3 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
1/2 korzenia selera
1 mały por
1 główka czosnku (małe 2)
Do smaku:
sól, pieprz ziarnisty, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
wodą (tyle aby zakryła mięso i warzywa)
Makaron przepiórczy kluska
Rosół z czosnkiem i kurkumą - przygotowanie
Drób umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie w połowie miękkie. Potem dodać wszystkie warzywa (oprócz czosnku) i gotować prawie do miękkości. Następnie dodać przyprawy i czosnek i gotować koło 15 minut. W miarę potrzeby ridfil jeszcze doprawić. U mnie rosół gotował się około 3 godzin na bardzo maleńkim ogniu.
W międzyczasie gdy rosół się gotuję ugotować makaron.
Gotowy rosół podawać z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.