Zapiekanka makaronowa to danie do którego możemy wykorzystać tak zwane resztki lodówki. W moim przypadku były to różne kawałki kiełbas. Do tego kilka, składników i mamy szybkie danie. Do zapiekanki użyłam niezawodnego makaronu od Goldmak.
Zapiekanka makaronowa
Makaronowa zapiekanka - składniki
1 op makaronu świderki Goldmak
450 g różnych kawałków kiełbas
1 duża cebula
350 g mozzarelli w bloku
1 op świeżego szpinaku
1 duża śmietana 12 %
6 jajek (L)
Do smaku:
sól
pieprz
czosnek staropolski
ostra papryka
Makaronowa zapiekanka - przygotowanie
Makaron ugotować i odcedzić. Kiełbasy i cebulę pokroić, podsmażyć na patelni. Mozzarellę zetrzeć na tarce, a szpinak posiekać. W wysokim naczyniu umieścić śmietanę, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko połączyć. Do dużej miski lub innego naczynia, wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zakryć pokrywkę i wstawić naczynie do piekarnika. Nastawić temperaturę 200 stopni, szybkie grzanie, a czas 40 minut.
Zapiekankę podawać na gorąco, opcjonalnie można polać ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.