Fileta w tej wersji robiłam już wiele razy, ale jakoś zapomniałam wrzucić na bloga przepis. Nadrabiam więc zaległości i dodaję przepis i zdjęcia, które przetrwały na telefonie kilka lat. Danie jest smaczne, można takiego fileta podać z ulubionymi dodatkami. U nas zazwyczaj są to ziemniaki i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i warzyw.
Filet w pesto i boczku
Filet w pesto i boczku - składniki
12 filetów z kurczaka (mniejszych)
24 lub 36 plastry boczku wędzonego surowego lub parzonego
12 plastrów żółtego sera
1 większy słoiczek czerwonego pesto (może być zielone, ale będzie inny smak)
Do smaku: sól, pieprz, czosnek staropolski
Filet w pesto i boczku - przygotowanie
Filety umyć, osuszyć i dodać przyprawy. Chwilę filety masować, żeby przyprawy dotarły do wszystkich filetów. Na desce rozłożyć po 2 lub 3 plastry boczku (ilość zależy od wielkości filetów). Na środku położyć plaster sera. Każdy filet naciąć wzdłuż w 3-4 miejscach i w każde wgłębienie za pomocą łyżeczki umieścić porcje pesto. Stroną z pesto położyć filet na boczku z serem i wystającymi kawałkami boczku otulić filet i ułożyć w blasze odwracając pakunek tak aby łączenie boczku było pod spodem. Czynność powtórzyć z pozostałymi filetami. Gotowe filety piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni około 45 - 50 minut w zależności od wielkości i ilości filetów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.