Od kilku lat robię różne wersje sosu z cukini. Wykorzystuję go potem do pizzy, spaghetti, przekąsek z ciasta francuskiego czy innych potraw. Jednym słowem, jeden sis do wielu potraw. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, więc nie na aż tak dużo pracy.
Sos cukiniowo - warzywny
Sos cukiniowo - warzywny. - składniki i przygotowanie
2,5 kg cukini
1 kg różnokolorowej papryki
5 cebul
5 marchewek
3 korzenie pietruszki
1/2 korzenia selera
600 g koncentratu pomidorowego
1 op słodkiej papryki
1 czubata łyżka ostrej papryki
2 op ziół prowansalskich
1 szk cukru
sól i pieprz do smaku
1/3 szk octu
Warzywa obrać i umyć. Pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sutku. Wszystko gotować około 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać ocet, gotować 5 minut. W razie konieczności jeszcze doprawić. Sos przełożyć do słoików lub wysokich butelek. Pasteryzować 30 minut, a po wystudzeniu wynieść w chłodne i suche miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.