Dawno nie piekłam bułek, więc nadrabiam zaległości i wrzucam Wam super przepis na szybkie i smaczne bułki. Robi się szybko, więc możecie zrobić rano na śniadanie lub wieczorem na kolację. To kto się skusi?
Pszenno orkiszowe bułki jogurtowe
Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe - składniki
100 g kefiru
300g jogurtu naturalnego
ciepła woda (ilość będzie podana w opisie przygotowania)
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej typ 450
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe - przygotowanie
Do naczynia (dzbanka z miarką) przełożyć kefir i jogurt, spotem dolać ciepłą wodę. Ma być tyle, aby miara wskazywała 600ml. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie za zimne lekko podgrzać. Przelać do miski, wkruszyć drożdże , dodać cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąki i sól i za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lub tortownicę i podzielić na kawałki ( u mnie wyszło 20). Nastawić piekarnik na termoobieg na 220 stopni i ustawić na dnie naczynie z wodą. Każdy kawałek ciasta kilka razy złożyć i uformować małe bułeczki. Układać je na blachach do z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Każdą bułeczkę naciąć nożem i spryskać wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje ponownie spryskać bułeczki i wstawić blachy do piekarnika. Bułeczki pięć 20 minut. Po upieczeniu od razu spryskać je ponownie wodą i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.