Czy tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki? Ja bardzo i najlepiej smakują mi jeszcze ciepłe. Od czasu do czasu piekę te pyszne słodkości. Dzisiaj polecam Wam zakręcone drożdżówki z serem. Wbrew pozorom nie jest przy nich dużo pracy, więc warto warto je zrobić. Tym razem bardzo pomogła mi Amelka.
Ciasto
5 szk mąki luksusowej pszennej typ 550 Pasja
2 jajka
1/2 szk cukru
40 g świeżych drożdży
100 g masła
1 szk letniego mleka
2 szczypty soli
Masa
600 g twarogu
2 jajka
2 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
Lukier
1 szk cukru pudru
kilka łyżek mleka
Dodatkowo
1 jajko
odrobina mleka
Masło rozpuścić w rondelku.
Do letniego mleka wyruszyć drożdże i dodać łyżkę mąki i cukru.
Zostawić do podrośnięcia zaczynu.
Do miski wsypać mąkę i sól, resztę cukru oraz budyń i przemieszać.
Wlać zaczyn, wymieszać i wlać lekko przestudzone masło.
Wyrobić ciasto i zostawić do podrośnięcia.
Twardo z resztą składników umieścić w misce i widelcem dobrze wszystko rozgnieść i połączyć.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąt i na jazdy płat ciasta rozsmarować po połowie masy serowej.
Zwinąć jak roladę, kroić w grubsze plastry i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.
Potem posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut.
Gdy bułki się pieką przygotować lukier i gdy po upieczeniu lekko przestygną polać bułki lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.