Dziś mam dla Was przepis na chleb, który możecie podać na Święta wielkanocne, ale nie tylko. Dzięki dodaniu chrzanu z żurawiną ma fajny, charakterystyczny posmak. Jeśli lubicie takie dziwne kombinacje to ten chleb przypadnie Wam do gustu.
Do upieczenia chleba wykorzystałam oczywiście mąki od ZMJelonki.
300 g mąki luksusowej pszennej typ 550 ZMJelonki
300 g mąki na pizzę o focaccię ZMJelonki
500 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
4 łyżki oleju
1 garść posiekanej roszponki
1 garść rzeżuchy
1 czubata łyżka chrzanu z żurawiną
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i mieszać do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Zostawić na około 15 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć papierem do pieczenia keksówkę o długości 49 cm. Następnie przełożyć masę do formy, posypać mąką i zostawić do podrośnięcia. Formę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 35 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego.
ten chleb z takim polaczeniem to sama pychota
OdpowiedzUsuńOj tak? Był pyszny.
Usuń