poniedziałek, 25 lutego 2013

Pudliszkowa - serowa z klopsikami

                A to druga nagrodzona zupa w konkursie z firmą Pudliszki. Zupa na czwartek. Jest to zupa z serem i klopsikami. Jak się okazało smaki fajnie się uzupełniły i wyszła smaczna zupa inna niż tradycyjna pomidorowa. Czasami warto pokombinować i stworzyć coś całkiem odmiennego a tym bardziej jak się okaże, że to była dobra kombinacja.

  • Klopsiki :
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Zupa :
  • 600 ml bulionu drobiowo warzywnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 serki topione edamskie ( po 100 g )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 szczypty cukru
  • Dodatkowo :
  • tarty żółty ser do posypania zupy
 PRZYGOTOWANIE:
Mięso po umyciu zmielić na drobnym sicie razem z cebulą. Dodać do mięsa jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Bulion wlać do garnka i gotować na małym ogniu. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać je na gorący bulion. Gotować je około 3 minuty, potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć klopsiki. Następnie wrzucić serki i gotować do rozpuszczenia się ich. Potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Na talerz kłaść po kilka klopsików i nalewać zupę. Na koniec posypać startym serem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.