- Klopsiki :
- 250 g łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Zupa :
- 600 ml bulionu drobiowo warzywnego
- 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 serki topione edamskie ( po 100 g )
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 2 szczypty cukru
- Dodatkowo :
- tarty żółty ser do posypania zupy
Mięso po umyciu zmielić na drobnym sicie razem z cebulą. Dodać do mięsa
jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Bulion wlać do
garnka i gotować na małym ogniu. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i
wrzucać je na gorący bulion. Gotować je około 3 minuty, potem za pomocą
łyżki cedzakowej wyjąć klopsiki. Następnie wrzucić serki i gotować do
rozpuszczenia się ich. Potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.
Zupę zagotować i doprawić do smaku. Na talerz kłaść po kilka klopsików i
nalewać zupę. Na koniec posypać startym serem.
pyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miły komentarz i odwiedziny :)
Usuń