czytaj dalej :
- 4 jajka ( rozmiar M )
- 1 budyń czekoladowy ( proszek )
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szk cukru
- 1/2 szk oleju rzepakowego
- 500 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
- kakao rozpuszczalne do posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Śliwki umyć, przeciąć na
połówki i usunąć pestki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie z dnem
ceramicznym i silikonowym bokiem ) posmarować margaryną i wysypać bułką
tartą. Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na najwyższych
obrotach kilka minut. Potem wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
Wszystkie suche składniki przesiać do miski z masą jajeczną i połączyć
na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto wlać do tortownicy, na górze
rozłożyć śliwki skórka do dołu. Murzynka piec 40 minut. Po upieczeniu i
schłodzeniu oprószyć cukrem pudrem i kakao rozpuszczalnym.
Fajny przepis ale tylko 4 łyżki mąki??
OdpowiedzUsuńTak tylko 4 łyżki mąki, dochodzi jeszcze przecież kakao o budyń. A ciasto jest smaczne, polecam :)
UsuńJak swietnie wygląda ! uwielbiam murzynki wiec na pewno by mi posmakowalo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli lubisz murzynki to na pewno posmakuje :)
UsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda pysznie. Fajna odmiana murzynka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Ciasto polecam, bo robi sie szybko i jeszcze szybciej znika :)
Usuń