czwartek, 29 sierpnia 2013

Alla murzynek ze śliwkami

                        Jak to dobrze mieć sąsiadkę, która poczęstuje smacznymi śliwkami z sadu. Część śliwek zjedliśmy na surowo a część wykorzystałam do ciasta. jest ono z serii ekspresowych. Składniki były wymyślone na szybko ale jak widać często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło tak jak lubię czyli wilgotne i czekoladowe. Oczywiście tak jak poprzednie moi domownicy spałaszowali migiem. Nawet gdybym piekła codziennie to Im się słodkości nie znudzą.


czytaj dalej :
  • 4 jajka ( rozmiar M )
  • 1 budyń czekoladowy ( proszek )
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 500 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
  • kakao rozpuszczalne do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Śliwki umyć, przeciąć na połówki i usunąć pestki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie z dnem ceramicznym i silikonowym bokiem ) posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach kilka minut. Potem wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wszystkie suche składniki przesiać do miski z masą jajeczną i połączyć na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto wlać do tortownicy, na górze rozłożyć śliwki skórka do dołu. Murzynka piec 40 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu oprószyć cukrem pudrem i kakao rozpuszczalnym.

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis ale tylko 4 łyżki mąki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tylko 4 łyżki mąki, dochodzi jeszcze przecież kakao o budyń. A ciasto jest smaczne, polecam :)

      Usuń
  2. Jak swietnie wygląda ! uwielbiam murzynki wiec na pewno by mi posmakowalo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli lubisz murzynki to na pewno posmakuje :)

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda pysznie. Fajna odmiana murzynka.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto polecam, bo robi sie szybko i jeszcze szybciej znika :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.