czytaj dalej :
- ok. 3/4 szk borówek amerykańskich
- kilka śliwek węgierek
- 1 cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu ( 20 g )
- 1/2 szk cukru białego
- 5 jajek ( M )
- 2,5 szk mąki pszennej typ 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny Kasia
- cukier puder do posypania
Do miski wrzucić margarynę o temperaturze pokojowej, wsypać oba cukry i
utrzeć. Potem nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie do
miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Dno
tortownicy z silikonowym bokiem wysmarować margaryną i wysypać bułką
tartą. Do formy przełożyć ciasto, lekko wyrównać powierzchnię i posypać
cienką warstwą bułki tartej. Na cieście ułożyć koliście połówki śliwek
skórką do dołu i posypać borówkami. Ciasto piec przez 50 minut w
piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto przestudzić i
posypać cukrem pudrem.
Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny przepis. Ciasto prezentuje się pięknie. Śliwki, borówki i jeszcze cukier puder, mmm, aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Dziękuję bardzo, pozdrawiam :)
Usuń