środa, 28 sierpnia 2013

Boczek musztardowo - ketchupowy

                     Od czasu do czasu lubię upiec boczek do chleba. Zawsze to lepsze niż sklepowe wędliny. Taki boczek marynowany kilka godzin a potem upieczony to super sprawa. Mamy kawal pysznego mięcha, bez żadnych nie wiadomo jakich dodatków. A wiadomo w wyrobach sklepowych to nigdy nie mamy pewności co tam jest. tak więc zachęcam do swoich wypieków mięsnych lub innych wyrobów.


czytaj dalej :
  • 1 kg świeżego boczku ze skórą
  • Marynata :
  • 2 łyżki błyskawicznej marynaty musztardowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
PRZYGOTOWANIE:
Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dno pojemnika próżniowego posmarować 1/2 marynaty, na nią położyć boczek skórą do dołu i posmarować górę resztą marynaty. Naczynie zakryć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na kilka godzin. Potem zamarynowany boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić pod przykryciem do zimnego piekarnika. Zegar nastawić na 160 stopni a czas na 120 minut. Upieczony boczek wystudzić i podawać zamiast wędlin do pieczywa.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.