czytaj dalej :
- 1 kg świeżego boczku ze skórą
- Marynata :
- 2 łyżki błyskawicznej marynaty musztardowej
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce,
dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dno pojemnika
próżniowego posmarować 1/2 marynaty, na nią położyć boczek skórą do dołu
i posmarować górę resztą marynaty. Naczynie zakryć, odessać powietrze i
wstawić pojemnik do lodówki na kilka godzin. Potem zamarynowany boczek
przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić pod
przykryciem do zimnego piekarnika. Zegar nastawić na 160 stopni a czas
na 120 minut. Upieczony boczek wystudzić i podawać zamiast wędlin do
pieczywa.
bardzo smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, był smaczny :)
Usuń