czytaj dalej :
- 2 galaretki pomarańczowe
- 900 ml gorącej przegotowanej wody
- herbatniki typu petitki ( tyle sztuk aby pokryły dno i górę masy )
- 200 g margaryny Kasia
- 3/4 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 szk mąki pszennej typ 500
- 5 szk mleka 3,2%
- 1,5 banana
Do garnka wlać 3 szklanki mleka, wsypać oba cukry i włożyć margarynę i
zagotować. Pozostałe mleko wlać do innego naczynia, wsypać budynie,
mąkę i żółtka ( białka można zamrozić i zostawić do bezy ) i dokładnie
wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i bardzo
energicznie mieszając zagotować i gotować kilka minut. Należy uważać aby
nie było grudek. Dno blachy do ciasta o wymiarach 33cm x 23 cm wyłożyć
herbatnikami. Na ciastka wyłożyć gorącą masę i wyrównać powierzchnię.
Górę wyłożyć drugą porcją ciastek i całość schłodzić. W gorącej
przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki i zostawić do lekkiego
stężenia. Banany obrać i pokroić w grubsze plasterki a potem ułożyć po
jednym na ciastku. Tężejącą galaretką zalać banany i potem rozlać resztę
galaretki po całej powierzchni. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na
kilka godzin. Przed podaniem pokroić ciasto między herbatnikami.
Uwielbiam ciasta bez pieczenia :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto, zamiast banana położyła bym ananasa bo go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba . :)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba . :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne, uwielbiam takie ciacha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze a ciacho polecam bo jest smaczne i łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńWszystko jest cudnie w tym przepisie!! Zrobiłam i polecam!! ALE!!!! Nie mozna uzywać do kremów i W OGÓLE!! di niczego MARGARYNY!!!!!!!! Jest to bardzo szkodliwy tłuszcz o czy juz chyba wszyscy powinni wiedzieć!!!! Proszę uzyć masełka--naprawdę o niebo lepsze i tak nie szkodzi naszemu ZDROWIU!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu. Cieszę się, że smakowało. A z tym masłem zgadzam się i postaram się to zmienić.
UsuńPozdrawiam :)