wtorek, 27 sierpnia 2013

Pyszne ciasto bez pieczenia

                        Czasami słyszę bądź gdzieś czytam, że jakaś osoba nie lubi bądź nie umie piec. Że do pieczenia mają po prostu dwie lewe ręce a na dodatek lubi słodkości. I tu mam dla Nich coś co nie wymaga pieczenia a smakuje wybornie.  Pyszne ciasto budyniowe z bananami i galaretką.


czytaj dalej :
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 900 ml gorącej przegotowanej wody
  • herbatniki typu petitki ( tyle sztuk aby pokryły dno i górę masy )
  • 200 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 5 szk mleka 3,2%
  • 1,5 banana

Do garnka wlać 3 szklanki mleka, wsypać oba cukry i włożyć margarynę i zagotować. Pozostałe mleko wlać do innego naczynia, wsypać budynie, mąkę i żółtka ( białka można zamrozić i zostawić do bezy ) i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i bardzo energicznie mieszając zagotować i gotować kilka minut. Należy uważać aby nie było grudek. Dno blachy do ciasta o wymiarach 33cm x 23 cm wyłożyć herbatnikami. Na ciastka wyłożyć gorącą masę i wyrównać powierzchnię. Górę wyłożyć drugą porcją ciastek i całość schłodzić. W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki i zostawić do lekkiego stężenia. Banany obrać i pokroić w grubsze plasterki a potem ułożyć po jednym na ciastku. Tężejącą galaretką zalać banany i potem rozlać resztę galaretki po całej powierzchni. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić ciasto między herbatnikami.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta bez pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na ciasto, zamiast banana położyła bym ananasa bo go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne, uwielbiam takie ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze a ciacho polecam bo jest smaczne i łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko jest cudnie w tym przepisie!! Zrobiłam i polecam!! ALE!!!! Nie mozna uzywać do kremów i W OGÓLE!! di niczego MARGARYNY!!!!!!!! Jest to bardzo szkodliwy tłuszcz o czy juz chyba wszyscy powinni wiedzieć!!!! Proszę uzyć masełka--naprawdę o niebo lepsze i tak nie szkodzi naszemu ZDROWIU!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu. Cieszę się, że smakowało. A z tym masłem zgadzam się i postaram się to zmienić.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.