wtorek, 25 lutego 2014

Ryżotto na żółto


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 marchewki
  • 7 suszonych pomidorów
  • 4 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • curry do smaku
  • woda lub bulion
  • kilka łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Marchew, cebulę obrać i pokroić. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i jeszcze chwilę smażyć. Po chwili wsypać ryż, zeszklić go, dolać trochę wody lub bulionu oraz przyprawy i dusić pod przykryciem do wchłonięcia w ryż płynu. Znowu podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i tak postępować aż ryż będzie miękki ale nie za suchy i nie za mokry. Gotowe danie podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.