czwartek, 27 lutego 2014

Udka w sosie kurkowo - koperkowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 udka z kurczaka ( ćwiartki )
  • 1 szk blanszowanych kurek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 1,5 szk bulionu ( rosół )
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Udka dobrze umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, ułożyć udka i podsmażyć z obu stron. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Po chwili podlać bulionem, dodać sól i pieprz i dusić pod przykryciem prawie do miękkości udek. Gdy będą prawie miękkie, dodać kurki oraz posiekany koperek i dusić już do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią powstały sos, zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.