poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 mięsiste mostki wieprzowe ( 1,5 kg )
  • 2 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • sól ziołowa
  • papryka słodka wędzona w proszku
  • czosnek granulowany
  • chili

PRZYGOTOWANIE:

Mostki umyć, osuszyć i pokroić na paski a potem oprószyć przyprawami. Kapustę zalać w garnku zimną wodą i lekko ją podgotować a potem odcedzić. Cebule obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki ( ja użyłam takich bardziej dojrzałych bo są bardziej aromatyczne ) oczyścić i pokroić w grube plastry. Na patelni roztopić smalec, ułożyć mostki i podsmażyć je z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni lub w woku podsmażyć na odrobinie oleju cebulę a potem dodać pieczarki i dalej chwilę smażyć do zrumienienia się pieczarek. Do pieczarek przełożyć kapustę, doprawić do smaku i wymieszać. Potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na kapuście ułożyć podsmażone paski mostów. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni a czas na 90 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe, można podać je z samym pieczywem.

Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Żeberka z kapustą już robiłam, a nie pomyślałam, żeby dodać pieczarki, na pewno wszystko było pyszne. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która kończy się już za 4 godziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo danie jest pyszne. Przepis dodany do akcji :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...