rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 300 ml letniej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli ( płaskie )
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka kozieradki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski
wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się
płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp
mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki
wymieszaj składniki. Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką,
przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto
wyrośnie ponownie je wyrób i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy
20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do
wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą. Chleb piecz 30
minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30
minut. Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.