sobota, 3 maja 2014

Babka kakaowa garnkowa

                       Upieczenie chleba w garnku było strzałem w dziesiątkę. Poszłam więc za ciosem i upiekłam babkę. Też egzamin zdany na piątkę. Babka wyszła smaczna, puszysta i wilgotna.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 3 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 2 łyżki mleka kakaowego ( zagęszczonego z tubki )
  • 4 jajka ( M )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
  • 1/2 szk cukru
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szk mleka
  • 250 g margaryny do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Miękką margarynę utrzyj w misce razem z obydwoma cukrami. Potem dodawaj po jednym jajku i nadal ucieraj. Czasami mas może wyglądać jak zważona ale to nie przeszkadza. Następnie do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przez sitko i wymieszaj masę. Na koniec doda mleko zagęszczone i mleko zwykłe, wymieszaj masę i przełóż ją do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego margaryna i wysypanego mąką. Babkę piecz przez około godzinę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu babkę wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem ( możesz zrobić lukier ).



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.