rozwiń i czytaj przepis :
- 2 mięsiste mostki wieprzowe ( 1,5 kg )
- 2 duże cebule
- 300 g pieczarek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki smalcu
- sól
- sól ziołowa
- papryka słodka wędzona w proszku
- czosnek granulowany
- chili
PRZYGOTOWANIE:
Mostki
umyć, osuszyć i pokroić na paski a potem oprószyć przyprawami. Kapustę
zalać w garnku zimną wodą i lekko ją podgotować a potem odcedzić. Cebule
obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki ( ja użyłam takich
bardziej dojrzałych bo są bardziej aromatyczne ) oczyścić i pokroić w
grube plastry. Na patelni roztopić smalec, ułożyć mostki i podsmażyć je z
obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni lub w woku podsmażyć na
odrobinie oleju cebulę a potem dodać pieczarki i dalej chwilę smażyć do
zrumienienia się pieczarek. Do pieczarek przełożyć kapustę, doprawić do
smaku i wymieszać. Potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem. Na kapuście ułożyć podsmażone paski mostów.
Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni a
czas na 90 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe, można podać je
z samym pieczywem.
Żeberka z kapustą już robiłam, a nie pomyślałam, żeby dodać pieczarki, na pewno wszystko było pyszne. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która kończy się już za 4 godziny.
OdpowiedzUsuńPolecam bo danie jest pyszne. Przepis dodany do akcji :)
Usuń