niedziela, 5 października 2014

Pieczona łopatka

                             Domowe mięsa do chleba są najlepsze. Wiemy co jemy. Ta łopatka marynowała się 12 godzin, dzięki czemu cała przeszła aromatem i smakiem przypraw. Do takiego mięska bardzo lubię dużo musztardy a jeszcze jak jest domowy chleb to już więcej nic nie trzeba. Do marynowania użyłam przypraw firmy Bella Bis, jak do tej pory nie zawiodłam się na nich. Są smaczne i dobrze skomponowane.



rozwiń i czytaj przepis :



1,2 kg łopatki wieprzowej
Marynata :
2 łyżeczki soli morskiej z ziołami Bella Bis
2 łyżeczki przyprawy Gajowego Bella Bis
1 łyżeczka czerwonej czubricy Bella Bis
1 łyżeczka wędzonej papryki Bella Bis
3 łyżki oleju


Łopatkę umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony.
Mięso włożyć do garnka, skropić olejem, przykryć pokrywką i schować do lodówki na 12 godzin.
Potem garnek bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec łopatkę przez około 1,2 - 1,3 godziny.
Po upieczeniu mięso zostawić by odpoczęło, potem wystudzić i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...