czwartek, 6 listopada 2014

Sernik z marchewką

                               Jakiś czas temu upiekłam sernik z dynią. Dziś przyszła kolej na kolejną kombinację, a jest nią sernik z marchewką. Jak się okazuje do tego wypieku pasuje wiele nietypowych składników. Warto szukać nowych smaków bo efekt końcowy jest zaskakująco smaczny.
 rozwiń i czytaj przepis :



1 kg serka waniliowego sernikowego z kawałkami wanilii
5 jajek
2 budynie waniliowe
1/2 szk cukru
1 szk gęstego jogurtu naturalnego
200 g marchewki
okrągłe biszkopty
Polewa :
100 g czekolady mlecznej
50 g polewy białej
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
posypka do ciast

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści.
Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać.
Gdy składniki się połączą dodawać ser.
Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę.
Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę.
Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach.
Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30 - 40 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na koniec polać stopioną czekoladą połączoną z resztą składników na polewę ( robimy w kąpieli wodnej ) i posypać posypką.

12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam takiego sernika ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz taki widzę! Muszę spróbować koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie. do tej pory marchewka mi się kojarzyła tylko z marchewkowymi ciastami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem zaskoczona ale efekt smakowy fajny. Jak widać trzeba kombinować. Ja za to chyba skuszę się na ciacho z Twojego bloga z kapustą kiszoną :)

      Usuń
  5. Bardzo zaskakuje :) świetny pomysł :) brawo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...