sobota, 7 lutego 2015

Brzoskwiniowa kostka

                       Upiekłam na ten weekend kostkę brzoskwiniową. Ciacho idealnie nada się na każdą okazję. Jak to w przekładanych cistach bywa, trzeba na nie  dość długo czekać. Ale jego smak wynagradza to całe wyczekiwanie. Do upieczenia biszkoptu użyłam mąki z Młyn Kopytowa, którą dostałam w ramach współpracy. A użyłam mąki Eco typ 500.




BISZKOPT :
6 jajek ( M )
5 łyżek mąki pszennej Eco typ 500 Młyn Kopytowa
1 budyń brzoskwiniowy ( 35 g )
16 g cukru waniliowego
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

MASA :
1 duży budyń brzoskwiniowy ( 64 g )
1 duży budyń waniliowy ( 64 g )
1,2 l mleka
250 g miękkiego masła
ok. 1/2 szk cukru
1 puszka brzoskwiń

Śmietana :
500 ml śmietanki kremówki
cukier do smaku
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli.
Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita.
Dodawać po jednym żółtku a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).

MASA :
Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować.
W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek.
Garnek zakryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku.
Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.

ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym.
Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę.
Ubitą wstawić do lodówki.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem.
Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem.
Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Wygląda pysznie i jest pyszne :)

      Usuń
  2. wyglada jak ...milion dolarow!!!, zapamietam ten przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Znalazlam przepis i cos sie nie zgadza do ciasta dodac "oba cukry" ktore jak w przepisie jest jeden wanilinowy. Po za tym nie ma budyniu brzoskwiniowego. Albo prosze napisac z jaooej firmy, szukalam w kilku sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność co do cukru. Edytowałam przepis i ma być 1/2 szk. Zaś jeśli chodzi o budyń to jest on firmy Emix.
      Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...